Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024

Εκδηλώσεις

Την προηγούμενη εβδομάδα (19/3/2024) οι μαθητές των τμημάτων Γ1, Γ2 και Γ3 είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Μουσείο Ψευδαισθήσεων Θεσσαλονίκης, μια εμπειρία που τους άφησε άφωνους  και έκπληκτους συνάμα.

Αξιολογώντας τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική επίσκεψη μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου έγραψε τα ακόλουθα:  

«Από την πρώτη στιγμή, βυθιστήκαμε σε ένα μαγικό κόσμο γεμάτο οπτικές ψευδαισθήσεις που έκαναν τα μάτια μας να "ψεύδονται". Το δωμάτιο Ames μας «μπέρδεψε» με τις άνισες διαστάσεις του, ενώ η περιστρεφόμενη σήραγγα δημιούργησε την ψευδαίσθηση του ιλίγγου.

Εικόνα 1: Δωμάτιο του Αmes

Εικόνα 2: Περιστρεφόμενη σήραγγα

Προσπαθήσαμε να αναλύσουμε  στην ψευδαίσθηση της καρέκλας, ενώ το αναποδογυρισμένο μετρό μας έκανε να νιώσουμε σαν να αιωρούμαστε στον αέρα.

Εικόνα 4: Αναποδογυρισμένο βαγόνι του μετρό

Εκτός από την ψυχαγωγία, η επίσκεψη στο Μουσείο Ψευδαισθήσεων Θεσσαλονίκης είχε και σημαντική εκπαιδευτική αξία. Μάθαμε για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλός μας και πώς μπορεί να "ξεγελιέται" από οπτικά ερεθίσματα.

Κάθε έκθεμα ήταν μια νέα πρόκληση για την αντίληψή μας, που μας ώθησε στην αμφισβήτηση των δεδομένων.  Κατανοήσαμε έννοιες που διδασκόμαστε στο μάθημα της Φυσικής, όπως η οπτική γωνία, η διάθλαση και η προοπτική.

Επιπλέον, η επίσκεψη στο μουσείο ενίσχυσε την ομαδικότητα και την κριτική μας σκέψη, καθώς συνεργαστήκαμε για να ερμηνεύσουμε τα εκθέματα και να διαμορφώσουμε τη δική μας άποψη.

Συνολικά, η επίσκεψη στο Μουσείο Ψευδαισθήσεων Θεσσαλονίκης ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που συνδύασε την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση. Σας προτρέπω να το επισκεφτείτε και να αφήσετε τον εαυτό σας να χαθεί στον κόσμο των ψευδαισθήσεων!»

 

Η ομάδα Φιλαναγνωσίας και το Β3 του 1ΟΥ Γυμνασίου Βέροιας γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης μ’ έναν ξεχωριστό τρόπο την Πέμπτη 21/3/2024. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στον Πολυχώρο του σχολείου μετά την πρωινή προσευχή και η ομάδα φιλαναγνωσίας τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης συστήθηκε στους μαθητές του τμήματος Β3 διαβάζοντας το ποίημα του Τ. Πατρίκιου «Εκεί σε βρίσκει η ποίηση» .

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες των είκοσι ατόμων και διάλεξαν ένα ποίημα. Τα ποιήματα που αξιοποιήθηκαν ήταν γραμμένα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Διατυπώνοντας τις κατάλληλες ερωτήσεις που αφορούσαν στο περιεχόμενο και τη μορφή του ποιήματος αναζήτησαν το ποιητικό τους ταίρι σε ένα παιχνίδι που τους έδωσε την ευκαιρία να γνωριστούν και να συζητήσουν με «όχημα» τους στίχους ποιητών.

Εργαζόμενοι κατά δυάδες κλήθηκαν να συνδυάσουν το ποίημα με το δημιουργό του, αναζητώντας τον σε ένα κολλάζ με τις εικόνες ποιητών που τους διανεμήθηκε.

Στη συνέχεια, οι μαθητές έγραψαν ολόκληρο το ποίημα ή απόσπασμά του σε φύλλα που είχαν φιλοτεχνήσει μαθητές του σχολείου κατά τη διάρκεια του μαθήματος των εικαστικών υπό την καθοδήγηση της κυρίας Κουτσιμανή Μαρίας.

Τέλος, οι μαθητές έφτιαξαν το δέντρο της ποίησης  κρεμώντας στα κλαδιά του τα φύλλα που επιμελήθηκαν.

Το δέντρο της Ποίησης, με το οποίο οι μαθητές της Ομάδας Φιλαναγνωσίας και του Β3 τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και τον ερχομό της Άνοιξης βρίσκεται στην είσοδο του σχολείου μας! Στα φύλλα του οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μπορούν να διαβάσουν στίχους σπουδαίων ποιητών και ποιητριών στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Τη δράση συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου κ. Μιχαηλίδου Θεανώ (ΠΕ02) και η κ. Τσιομεσίδου Μαρία (ΠΕ06).

Οι μαθητές/-τριες  του Β1 γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με παιχνίδι και ποιήματα που δημιούργησαν μόνοι/-ες τους. Το θέμα της δράσης ήταν: ‹‹Συνάντηση με τη θάλασσα ›› .

 Κι εκεί που η ποίηση συναντά τη θάλασσα :

Οι μαθητές και οι μαθήτριες χωρίστηκαν σε δυο ομάδες και ανακάλυψαν το ποιητικό τους ταίρι μέσα από μια σειρά ποιημάτων γνωστών ελλήνων ποιητών, που μιλούν για τη θάλασσα. Στη συνέχεια το κάθε ζευγάρι παρουσίασε το ποίημα του με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

 Και γεμάτοι/τες ποίηση και θάλασσα τόλμησαν και πέτυχαν να δημιουργήσουν τα δικά τους πονήματα. Μικρά δημιουργήματα γεμάτα έμπνευση και δροσιά….         

 Με κέφι και φαντασία στόλισαν τον χώρο της εισόδου του σχολείου!

Τα θαλασσινά τοπία και τα έργα των παιδιών πλημμύρισαν τον χώρο και στήθηκαν δίπλα στο δέντρο της ποίησης για να ολοκληρώσουν το μικρό αφιέρωμα των μαθητών/τριών του σχολείου μας στην Ποίηση!!

Τη δράση συντόνισε η εκπαιδευτικός Κονοπίση Σταυρούλα (ΠΕ02). Συμμετείχε η καθηγήτρια των Εικαστικών Κουτσιμανή Μαρία.

 

Οι μαθητές και μαθήτριες  του τμήματος Α5 του 1ου Γυμνασίου Βέροιας στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και με αφορμή το ποίημα του Μ. Γκανά «Γυάλινα Γιάννινα» που διδάχτηκαν,  αποφάσισαν να  «συστήσουν» την πόλη μας με τρόπο ποιητικό.

Περιπλανώμενοι και περιπλανώμενες με τη βοήθεια της τεχνολογίας  στο παρελθόν και στο παρόν της πόλης μας,  στις γειτονιές και τα σοκάκια της, έπλασαν με τη φαντασία τους τρεις ήρωες (υπαρκτά πρόσωπα με στοιχεία μυθοπλασίας) που έζησαν και περπάτησαν στους ίδιους δρόμους με τον αναγνώστη.

Το ποίημα που δημιούργησαν «έντυσε» ο πίνακας που ζωγράφισε η μαθήτρια του τμήματος Ντάκου Έλλη, ο οποίος και χρησιμοποιήθηκε ως φόντο για τη δημιουργία ενός βίντεο, το οποίο δημιούργησαν οι μαθητές με τη βοήθεια της διδάσκουσας κ. Μιχαηλίδου Θεανώς.

Το ποίημα των μαθητών «θα ταξιδέψει» τον Απρίλιο  στην  Πάτρα πλαισιώνοντας την εργασία των μαθητών του τμήματος Β5, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο Πανελλαδικό Συνέδριο Μαθητών «Έλα να σου γνωρίσω τον τόπο μου…»  που οργανώνεται από Πειραματικό Λύκειο Πατρών. Το τμήμα Α5 θα εκπροσωπηθεί από τρεις μαθητές που θα λάβουν μέρος στις εργασίες του συνεδρίου συνεργαζόμενοι με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Β5.

Την Πέμπτη 29/2 το τμήμα Β5 επισκεφθήκαμε τη Δημόσια βιβλιοθήκη της Βέροιας και την Εβραϊκή Συναγωγή. Ξεναγηθήκαμε στους χώρους της βιβλιοθήκης και ενημερωθήκαμε σχετικά με τις λειτουργίες της.  Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στα σοκάκια της εβραϊκής συνοικίας, επισκεφθήκαμε τη Συναγωγή και μέσα από μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση από την κ. Μέσκα εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας για την εβραϊκή "πλευρά" της Βέροιας. Τέλος, καθηγητές και μαθητές, επισκεφθήκαμε το εβραϊκό νεκροταφείο ολοκληρώνοντας έτσι την εξόρμησή μας .

Ευχαριστούμε πολύ για την ξενάγηση που με τόση προθυμία και υπομονή μας έκαναν οι υπεύθυνες της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας και η κ. Μέσκα στην εβραϊκή Συναγωγή.

Ν.I. μαθητής του Β5 τμήματος

 

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account