Σάββατο 27 Απρίλιος 2024

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ομάδας φιλαναγνωσίας του 1ου Γυμνασίου Βέροιας είχαν τη χαρά και την ευκαιρία στις 14-2-2024 να  συναντήσουν στη Βιβλιοθήκη του σχολείου τον Βεροιώτη δικηγόρο και συγγραφέα Θωμά Καλοκύρη, ο οποίος επισκέπτεται το σχολείο μας για δεύτερη φορά. Διστακτικοί στην αρχή, αν και καλά προετοιμασμένοι με φαρέτρα τους την εξοικείωσή τους με τις αφηγηματικές τεχνικές , πολύ γρήγορα ανταποκρίθηκαν στο ευφάνταστο «παιχνίδι» δημιουργικής γραφής που έστησε ο συγγραφέας. Πρώτα αφηγήθηκαν μια ιστορία από διαφορετικές αφηγηματικές σκοπιές και στη συνέχεια, αξιοποιώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, έπλασαν σύντομες ιστορίες στήνοντας το σκηνικό, και δημιουργώντας τους δικούς τους λογοτεχνικούς ήρωες που άλλοτε ήταν συνομήλικοί τους κι άλλοτε κινούνταν στα όρια του υποκόσμου.

Ακολούθησε μία ελεύθερη συζήτηση με τον συγγραφέα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες διατύπωσαν μια σειρά ερωτήσεις που αφορούσαν στο συγγραφικό έργο του κυρίου Καλοκύρη. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η δήλωσή του πως πρωτοξεκίνησε να γράφει μαθητής γυμνασίου και πως το γράψιμο αποτελούσε και αποτελεί για εκείνον ελεύθερη δημιουργική δραστηριότητα.

O συγγραφέας, αξιοποιώντας τα κοινά ερεθίσματα που έχει με τους μαθητές και τις μαθήτριες κατόρθωσε να γίνει προσιτός και να μιλήσει στην καρδιά τους διδάσκοντάς τους «την τέχνη του γράφειν» χωρίς μανιερισμούς και προσχεδιασμένες φόρμες!

*Ο Θωµάς Καλοκύρης γεννήθηκε το 1991 στη Βέροια. Αποφοίτησε από τη Νοµική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, όπου και ολοκλήρωσε τις µεταπτυχιακές σπουδές του στο Εµπορικό & Οικονοµικό Δίκαιο. Η πρώτη του συγγραφική προσπάθεια ήταν το "Ονείρων Άθυρµα", µια συλλογή διηγηµάτων και ποιηµάτων, που εκδόθηκε το 2015 και σηµείωσε αξιόλογη επιτυχία. Η "Ιστορία των Σκιών" αποτελεί το πρώτο του µυθιστόρηµα. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως δικηγόρος.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account