Κυριακή 28 Απρίλιος 2024

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Α5 του σχολείου μας πήραν μέρος στη δράση «21 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας από τη διδάσκουσα κ. Μιχαηλίδου Θεανώ. Ο μαθητής Χ.Σ. έγραψε για τη δράση τα ακόλουθα:

«Η Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας είναι μια παγκόσμια εορτή που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου. Καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO στις 17 Νοεμβρίου 1999 και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από τον Φεβρουάριο του 2000. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να προωθήσει τη γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία καθώς και τη διάσωση των λιγότερο ομιλούμενων γλωσσών. 

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μητρικής Γλώσσας οι μαθητές του τμήματος Α5 του Φιλίππειου – 1ου Γυμνασίου Βέροιας διοργανώσαμε μία δράση αφιερωμένη στη μητρική γλώσσα που αποτελεί μέσο επικοινωνίας και στοιχείο ταυτότητας κάθε λαού.

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής αναγνώσαμε και αναλύσαμε ένα ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου αφιερωμένο στη μητρική γλώσσα, το οποίο αποτέλεσε αφόρμηση για να εκφράσουμε τις σκέψεις μας και να συνειδητοποιήσουμε πως η γλώσσα, ως όργανο επικοινωνίας, αποτελεί το κυρίαρχο μέσο ανταλλαγής απόψεων, ιδεών, σκέψεων και συναισθημάτων. Η μητρική γλώσσα, για κάθε λαό, δεν αποτελεί απλώς ένα μέσο επικοινωνίας αλλά ένα θεμέλιο στοιχείο της ταυτότητάς του, καθώς αποτυπώνει την ιστορία κάθε λαού, τον βοηθάει να μελετήσει το παρόν του και να σχεδιάσει το μέλλον του.

Ακολούθως καταγράψαμε τις σκέψεις, τις ιδέες και τα συναισθήματά μας για τη μητρική γλώσσα και αποτυπώσαμε σε μια αφίσα που συνδημιουργήσαμε το περιεχόμενο της δράσης μας».

Μπορείτε να δείτε την αφίσα μας στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.canva.com/design/DAF9cKt5I00/a4MCT3-g6NxLYKKO63zGmA/edit

Αντίστοιχα, οι μαθητές του μαθητικού εντύπου «Οίστρος» σε συνεργασία με τα υπόλοιπα σχολεία του δικτύου σχολείου e- Tύπος συν-δημιούργησαν την παρακάτω αφίσα με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας!

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account