Σάββατο 11 Μαϊος 2024

Ασκήσεις ( κύματα )

 

 

 

1)  Σε μια λεκάνη που περιέχει νερό ρίχνουμε στην επιφάνειά του με τη βοήθεια ενός σταγονόμετρου 5 σταγόνες νερού το δευτερόλεπτο οπότε σχηματίζονται κύματα νερού. Μετράμε την απόσταση μεταξύ δύο διαδοχικών ορέων και την βρίσκουμε 8cm. Να βρείτε την περίοδο των κυμάτων και την ταχύτητα των κυμάτων

 

 

 

2)   Στο νερό μιας λίμνης  ρίχνουμε  10 πέτρες σε 5 sec . Στην επιφάνεια του νερού δημιουργούνται κύματα τα οποία διαδίδονται προς όλες της κατευθύνσεις , αν ένα κομμάτι φελλού που βρίσκεται σε απόσταση 60 cm από το σημείο που πέφτουν οι πέτρες αρχίζει να ταλαντώνεται  3 sec αργότερα από την στιγμή που έπεσε η πρώτη πέτρα. Να υπολογίσετε την ταχύτητα των κυμάτων καθώς και την απόσταση ανάμεσα σε δυο διαδοχικά  ?όρη? .

 

 

 

3)   Αν γνωρίζετε ότι η ταχύτητα των διαμηκών κυμάτων στον φλοιό της γης διαδίδονται με ταχύτητα 10 Km/sec ενώ των εγκάρσιων με ταχύτητα 8 Km/sec και τα δυο είδη   σεισμικών κυμάτων  φθάνουν σ ένα σεισμογράφο με διαφορά χρόνου 5 sec.Να υπολογίσετε την απόσταση του επίκεντρου του σεισμού από τον σεισμογράφο και να σκεφθείτε πως θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε επακριβώς το επίκεντρο του σεισμού.

 

 

 

4)  Φωτογραφίζουμε κάποια στιγμή την  χορδή μιας κιθάρας που πάλλεται και διαπιστώνουμε ότι σχηματίζονται σ αυτήν 4 όρη και 3 κοιλάδες ενώ οι άκρες της είναι σταθερά στερεωμένες αν η χορδή έχει  μήκος 105 cm. Να υπολογίσετε το μήκος κύματος των κυμάτων που διαδίδονται στην χορδή και την συχνότητα  του ήχου που παράγεται αν η ταχύτητα διάδοσης των κυμάτων στην χορδή είναι    2700 m/sec.

 

 

 

5)  Ένα ταχύπλοο κινούμενο στην θάλασσα και σε απόσταση 100m από μια σημαδούρα δημιουργεί κύματα τα οποία θέτουν σε ταλάντωση την σημαδούρα 10 sec αργότερα. Αν η απόσταση μεταξύ δυο ορέων του νερού είναι 2m να υπολογίσετε την ταχύτητα διάδοσης των κυμάτων και τον αριθμό των ταλαντώσεων της σημαδούρας  σε 5sec.

 

 

 

6)     Ο Βίκτορας ακούει τον ήχο μιας βροντής μετά από 3s αφού βλέπει την αστραπή. Αν γνωρίζουμε ότι ο ήχος στον αέρα διαδίδεται με ταχύτητα 340m/s, να υπολογίσετε σε ποια απόσταση από το σημείο που βρίσκεται ο Βίκτορας εκδηλώθηκε η ηλεκτρική  εκκένωση. Δεχθείτε ότι το φως διαδίδεται  ακαριαία σε μικρές αποστάσεις.

 

 

 

7)    Ένας ορειβάτης ευρισκόμενος στην άκρη ενός φαραγγιού φωνάζει ,οπότε ακούει την φωνή του 3sec αργότερα αν η ταχύτητα του ήχου στον αέρα είναι 340m/sec να  εκτιμήσετε  το πλάτος του φαραγγιού..

 

 

 

 

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account