Τετάρτη 1 Μαϊος 2024

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στα πολιτιστικά προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων «Οίστρος» και «Ζωρζ Σαρρή: Ο χορός μιας ζωής» είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Τετάρτη 27/3/2024 το «Βιβλιολογείον» και να συμμετάσχουν σε δύο εργαστήρια τεχνών βιβλίου.

Το «Βιβλιολογείον» αποτελεί ένα εργαστήριο αγωγής για το βιβλίο της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και λειτουργεί ως θεματοφύλακας της ιστορίας, του πολιτισμού και των τεχνών του βιβλίου, καλλιεργώντας παράλληλα τη βιβλιοαγωγή και βιβλιοκουλτούρα στους/στις  φοιτητές/τριες της οικείας Σχολής, δηλαδή στους μελλοντικούς εκπαιδευτικούς της  Προσχολικής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι τριάντα μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας επισκέφτηκαν το «Εργαστήρι χειροποίητης βιβλιοδεσίας» και «Παραδοσιακής Τυπογραφίας». Η κ. Ευθυμία Παπαγεωργίου, μέλος ΕΔΙΠ βιβλολογίας/ΣΚΑΕΠ-ΠΔΜ,  διδάσκουσα και επιστημονικά υπεύθυνη της παρουσίασης των Εργαστηρίων, μας υποδέχτηκε με χαρά και μας ξενάγησε στους χώρους του Πανεπιστημίου, κάνοντας ταυτόχρονα μια μικρή εισαγωγή στο περιεχόμενο του προγράμματος του Βιβλιολογείου.  

Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε δύο ομάδες των 15 ατόμων και παρακολουθήσαμε εναλλάξ τα δυο εργαστήρια. Στο πρώτο από αυτά η κυρία Παπαγεωργίου μας παρουσίασε με ευρηματικό τρόπο την ιστορία του βιβλίου εξηγώντας μας ταυτόχρονα την πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Θαυμάσαμε τις δημιουργίες των φοιτητών και φοιτητριών του τμήματος και συνειδητοποιήσαμε τη δυσκολία της δημιουργίας ενός χειροποίητου βιβλίου, που απαιτεί μεθοδική εργασία, ακρίβεια, μεράκι και υπομονή!

Το δεύτερο εργαστήριο που παρακολουθήσαμε είχε ως θέμα του την παραδοσιακή τυπογραφία. Ο κύριος Γρηγόριος Αλεξίου, παραδοσιακός τυπογράφος της Φλώρινας, μας ξενάγησε στον χώρο του αντίστοιχου εργαστηρίου. Πρώτα μας έδειξε τα μυστικά της στοιχειοθέτησης ενός κειμένου.

Εντυπωσιαστήκαμε από την ταχύτητα με την οποία στοιχειοθετούσε τις λέξεις και με τη βοήθειά του δοκιμάσαμε και καταφέραμε να τοποθετήσουμε κι εμείς τα μεταλλικά στοιχεία το ένα πλάι στο άλλο.

Με επιδέξιες και γρήγορες κινήσεις ο κύριος Αλεξίου τοποθέτησε μελάνι στην τυπογραφική μηχανή και εκτύπωσε με κόκκινο μελάνι το κείμενο που είχαμε στοιχειοθετήσει. Φρόντισε μάλιστα να εκτυπώσει το κείμενο σε αρκετά αντίτυπα, ώστε να μας «χαρίσει» ένα όμορφο αναμνηστικό με συναισθηματική και «ιστορική» αξία!

Ακολουθούν οι εντυπώσεις των μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν στη διδακτική επίσκεψη:

«Εμένα, μου άρεσαν όλα!  Νομίζω πως πρώτη φορά πηγαίνω εκδρομή και μου άρεσε τόσο πολύ που δεν έχω ούτε ένα αρνητικό να αναφέρω.  Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ- αν και δεν είναι τόσο αρνητικό- είναι ότι στο δεύτερο εργαστήριο,  επειδή ο χώρος ήταν πολύ μικρός, τα παιδιά που ήταν πίσω δεν μπορούσαν να βλέπουν καλά!» (Μαθήτρια της Α΄ Γυμνασίου)

«Εγώ πέρασα πάρα πολύ ωραία. Γνωριζόμασταν όλα τα παιδιά μεταξύ μας και είχαμε ένα πολύ καλό και φιλικό κλίμα. Την επίσκεψη στο πανεπιστήμιο την λάτρεψα, ιδιαίτερα το δεύτερο μέρος. Δεν έχω να πω κάτι αρνητικό. Ήταν όλα τέλεια και σωστά προγραμματισμένα, ώστε να μάθουμε κάτι καινούργιο και να περάσουμε όμορφα». (Μαθητής της Β΄ Γυμνασίου)

«Εμένα με ευχαρίστησαν όλα πάρα πολύ. Περισσότερο μου άρεσε το παραδοσιακό τυπογραφείο. Εντυπωσιάστηκα με την παραγωγή βιβλίων, με τα πολύχρωμα και μοναδικά βιβλία που δημιούργησαν οι φοιτητές. Επίσης το αναμνηστικό και ο σελιδοδείκτης που μας χάρισαν  ήταν υπέροχα και μάλιστα θα τον χρησιμοποιήσω σίγουρα . Δεν με δυσαρέστησε τίποτα» (Μαθητής της Β΄ Γυμνασίου)

«Εμένα μου φάνηκαν όλα τόσα ωραία. Στο εργαστήριο με τα "παράξενα" βιβλία συνειδητοποίησα τη δυσκολία της χειροποίητης βιβλιοδεσίας  και έμαθα τη φράση: «το ρήμα "διαβάζω" δεν έχει προστακτική».  Επίσης εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα στο δεύτερο μέρος που γνώρισα κάτι πολύ καινούριο και φανταστικό. Έμαθα πώς χρησιμοποιούμε τα στοιχεία βάζοντας τα μικρά κομματάκια στη σειρά, για να τυπώσουμε κείμενα, αλλά και γνώρισα τα μηχανήματα της παραδοσιακής τυπογραφίας που είναι τόσο διαφορετικά από τα σύγχρονα».  (Μαθήτρια της Α΄ Γυμνασίου)

 

Ευχαριστούμε τον Διευθυντή του Εργαστηρίου, κ. Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο, καθηγητή νεοελληνικής λογοτεχνίας και δημιουργικής γραφής του Τμήματος Νηπιαγωγών ΠΔΜ, τη διδάσκουσα και επιστημονικά υπεύθυνη της παρουσίασης των Εργαστηρίων, την κ. Ευθυμία Παπαγεωργίου και τον παραδοσιακό Τυπογράφο κ. Γρηγόρη Αλεξίου.

Υπεύθυνες Καθηγήτριες

Διάλλα Παρασκευή

Κονοπίση Σταυρούλα

Μιχαηλίδου Θεανώ

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account