Τρίτη 7 Μαϊος 2024

Την προηγούμενη εβδομάδα (19/3/2024) οι μαθητές των τμημάτων Γ1, Γ2 και Γ3 είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Μουσείο Ψευδαισθήσεων Θεσσαλονίκης, μια εμπειρία που τους άφησε άφωνους  και έκπληκτους συνάμα.

Αξιολογώντας τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική επίσκεψη μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου έγραψε τα ακόλουθα:  

«Από την πρώτη στιγμή, βυθιστήκαμε σε ένα μαγικό κόσμο γεμάτο οπτικές ψευδαισθήσεις που έκαναν τα μάτια μας να "ψεύδονται". Το δωμάτιο Ames μας «μπέρδεψε» με τις άνισες διαστάσεις του, ενώ η περιστρεφόμενη σήραγγα δημιούργησε την ψευδαίσθηση του ιλίγγου.

Εικόνα 1: Δωμάτιο του Αmes

Εικόνα 2: Περιστρεφόμενη σήραγγα

Προσπαθήσαμε να αναλύσουμε  στην ψευδαίσθηση της καρέκλας, ενώ το αναποδογυρισμένο μετρό μας έκανε να νιώσουμε σαν να αιωρούμαστε στον αέρα.

Εικόνα 4: Αναποδογυρισμένο βαγόνι του μετρό

Εκτός από την ψυχαγωγία, η επίσκεψη στο Μουσείο Ψευδαισθήσεων Θεσσαλονίκης είχε και σημαντική εκπαιδευτική αξία. Μάθαμε για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλός μας και πώς μπορεί να "ξεγελιέται" από οπτικά ερεθίσματα.

Κάθε έκθεμα ήταν μια νέα πρόκληση για την αντίληψή μας, που μας ώθησε στην αμφισβήτηση των δεδομένων.  Κατανοήσαμε έννοιες που διδασκόμαστε στο μάθημα της Φυσικής, όπως η οπτική γωνία, η διάθλαση και η προοπτική.

Επιπλέον, η επίσκεψη στο μουσείο ενίσχυσε την ομαδικότητα και την κριτική μας σκέψη, καθώς συνεργαστήκαμε για να ερμηνεύσουμε τα εκθέματα και να διαμορφώσουμε τη δική μας άποψη.

Συνολικά, η επίσκεψη στο Μουσείο Ψευδαισθήσεων Θεσσαλονίκης ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που συνδύασε την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση. Σας προτρέπω να το επισκεφτείτε και να αφήσετε τον εαυτό σας να χαθεί στον κόσμο των ψευδαισθήσεων!»

 

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account